Bigoz
Image default
Banen en opleidingen

Geschiedenis van programmeertalen

human resource information system

Programmeren is het fundament van het digitale tijdperk waarin we vandaag leven. Elke keer dat je het leuk vindt om op sociale media te posten, een e-mail te sturen of een alarm op je telefoon te zetten, werkt de programmeertaal achter de schermen, aan de touwtjes.

Maar hoe is het allemaal begonnen? En wat dreef het vandaag om uit te groeien tot een toonaangevende industrie? Allereerst, waarom is kennis van de geschiedenis van programmeertalen belangrijk voor de selectie van IT-specialisten en ontwikkelaars?

Deze retrospectieve laat zien hoe computerprogrammering zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Het brengt u terug van vroege talen en complexe machinecode naar de complexe, leesbare taal waarin onze favoriete technologieën tegenwoordig werken.

De eerste programmeertaal

Wist je dat ’s werelds eerste computerprogrammeertaal al in 1843 werd uitgevonden? Ada Lovelace vond het allereerste machine-algoritme uit voor een van de eerste computers, dat ze op een vel papier schreef, omdat computers toen nog niet bestonden! Sindsdien hebben programmeertalen duidelijk een lange weg afgelegd, maar om de geschiedenis van talen te begrijpen, moet men eerst hun oorsprong begrijpen.

Geschiedenis van programmeertalen: chronologie

Hieronder ziet u een grafiek van de geschiedenis van programmeertalen. De eerste bekende talen waren complexe machinecodes die handmatig in de eerste computers werden ingevoerd. Zoals u zich kunt voorstellen, is computerprogrammering snel geëvolueerd van machinecodes naar volledig geautomatiseerde, door mensen leesbare code.

1843: Ada Lovelace’s Machine Algorithm

Ada Lovelace vindt het allereerste machine-algoritme uit voor Charles Babbage’s Difference Engine, dat de basis legt voor alle programmeertalen.

1944-1945: Plankalkühl

Ergens tussen 1944-45 ontwikkelde Konrad Zuse de eerste “echte” programmeertaal genaamd Plankalkül (Planberekening). De Zeus-taal (onder andere) maakte het mogelijk om procedures te creëren waarin codefragmenten werden opgeslagen die keer op keer konden worden opgeroepen om routinematige bewerkingen uit te voeren.

1949: Assembly Language

De assembler werd gebruikt in de Electronic Delay Memorizing Automatic Calculator (EDSAC). Assembler was een soort programmeertaal op laag niveau die de machinecodetaal vereenvoudigde. Met andere woorden, specifieke instructies die nodig zijn om de computer te bedienen.

1949: Shortcode

Shortcode (of afgekorte code) was de eerste taal op hoog niveau (HLL) die in 1949 door John McCauley werd voorgesteld. Het was echter William Schmitt die het in hetzelfde jaar voor de BINAC-computer en in 1950 voor UNIVAC implementeerde.

1952: Autocodering

Autocode was een algemene term die werd gebruikt voor een familie van programmeertalen. Autocode, ontwikkeld door Alik Glennie voor de Mark 1-computer aan de Universiteit van Manchester, was de eerste gecompileerde taal die ooit werd geïmplementeerd, wat betekent dat het rechtstreeks in machinecode kan worden vertaald met behulp van een programma dat een compiler wordt genoemd. Autocode werd gebruikt op de eerste Ferranti Pegasus- en Sirius-computers naast de Mark 1.

1957: Fortran

FORmula TRANslation of FORTRAN is gemaakt door John Backus en wordt beschouwd als de oudste programmeertaal die tegenwoordig wordt gebruikt. De programmeertaal is gemaakt voor wetenschappelijk, wiskundig en statistisch computergebruik op hoog niveau. FORTRAN wordt nog steeds gebruikt in enkele van ’s werelds meest geavanceerde supercomputers.

1958: ALGOL (algoritmische taal)

De Algorithmic Language of ALGOL is gemaakt door een gezamenlijke commissie van Amerikaanse en Europese computerwetenschappers. Algol vormde het startpunt voor de ontwikkeling van enkele van de belangrijkste programmeertalen, waaronder Pascal, C, C ++ en Java.

1958: LISP (List Processor)

De List Processor of LISP is uitgevonden door John McCarthy van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oorspronkelijk bedoeld voor kunstmatige intelligentie, is LISP een van de oudste programmeertalen die nog steeds in gebruik is en kan worden gebruikt in plaats van Ruby of Python. Bedrijven zoals Acceleration, Boeing en Genworks gebruiken nog steeds LISP in hun technische stacks.

1959: COBOL (General Business Oriented Language)

Common Business Oriented Language (COBOL) is de programmeertaal achter veel creditcardprocessors, geldautomaten, telefoon- en mobiele telefoongesprekken, ziekenhuissignalen en verkeerslichtsystemen (om er maar een paar te noemen). De taal stond onder toezicht van Dr. Grace Murray Hopper en is ontworpen om op alle merken en typen computers te kunnen worden gebruikt. COBOL wordt nog steeds voornamelijk gebruikt voor banksystemen.

1964: BASIC (Universal Character Instruction Code for Beginners)

De Universal Symbolische Instructiecode voor beginners, of BASIC, is ontwikkeld door een groep studenten van Dartmouth College. Deze taal is geschreven voor studenten die weinig verstand hadden van wiskunde of computers. De taal is ontwikkeld door Microsoft-oprichters Bill Gates en Paul Allen en werd het eerste commerciële product van het bedrijf.

1970: PASCAL

Niklaus Wirth, vernoemd naar de Franse wiskundige Blaise Pascal, ontwikkelde ter ere van hem een ​​programmeertaal. Het was ontworpen als een leermiddel voor computerprogrammering, wat betekende dat het gemakkelijk te leren was. Apple gaf er in zijn vroege dagen de voorkeur aan vanwege het gebruiksgemak en de kracht.

1972: Smalltalk

Smalltalk, ontwikkeld in het Palo Alto Research Center van Xerox door Alan Kay, Adele Goldberg en Dan Ingalls, stelde programmeurs in staat om code on the fly te wijzigen. Hij introduceerde veel aspecten van de programmeertaal die tegenwoordig zichtbare talen zijn, zoals Python, Java en Ruby. Bedrijven als Leafly, Logitech en CrowdStrike beweren allemaal Smalltalk in hun technische stacks te gebruiken.

1972: C (C)

Ontworpen door Dennis Ritchie van Bell Telephone Laboratories voor gebruik met het Unix-besturingssysteem. Het heette C omdat het gebaseerd was op een eerdere taal genaamd “B”. Veel van de belangrijkste talen van vandaag zijn afgeleid van C, waaronder; C #, Java, JavaScript, Perl, PHP en Python. Het is / wordt ook nog steeds gebruikt door grote bedrijven zoals Google, Facebook en Apple.

1972: SQL (toentertijd SEQUEL)

SQL werd voor het eerst ontwikkeld door IBM-onderzoekers Raymond Boyes en Donald Chamberlain. SEQUEL (zoals het toen heette) wordt gebruikt om informatie die is opgeslagen in databases te bekijken en te wijzigen. Momenteel is de taal een afkorting – SQL, wat staat voor Structured Query Language. Er zijn veel bedrijven die SQL gebruiken en enkele daarvan zijn onder meer Microsoft en Accenture.

1980/81: Ada

Ada is oorspronkelijk ontwikkeld door een team onder leiding van Jin Ichbia van CUU Honeywell Bull, onder contract bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ada, vernoemd naar de wiskundige Ada Lovelace uit het midden van de 19e eeuw, is een gestructureerde, statisch getypeerde, imperatieve, objectgeoriënteerde programmeertaal op hoog niveau met een breed scala aan mogelijkheden. Ada werd uitgebreid van andere populaire programmeertalen in die tijd, zoals Pascal. Ada wordt gebruikt in luchtverkeersleidingssystemen in landen als Australië, België en Duitsland, maar ook in vele andere transport- en ruimtevaartprojecten.

1983: C ++

Bjarne Stroustrup heeft de C-taal aangepast bij Bell Labs, C ++ is een uitbreiding van C met verbeteringen zoals klassen, virtuele functies en sjablonen. Het staat sinds 1986 in de Top 10 van programmeertalen en kreeg in 2003 de status Hall of Fame. C ++ wordt gebruikt in MS Office, Adobe Photoshop, game-engines en andere krachtige software.

1983: Objective-C

Objective-C, ontwikkeld door Brad Cox en Tom Love, is de primaire programmeertaal die wordt gebruikt om software te schrijven voor de Apple macOS- en iOS-besturingssystemen.

1987: Perl

Perl is gemaakt door Larry Wall en is een universele programmeertaal op hoog niveau. Het is oorspronkelijk ontwikkeld als scripttaal voor tekstbewerking, maar wordt nu veel gebruikt voor vele doeleinden, zoals CGI, databasetoepassingen, systeembeheer, netwerkprogrammering en grafisch programmeren.

1990: Haskell

Haskell is een programmeertaal voor algemene doeleinden, genoemd naar de Amerikaanse logicus en wiskundige Haskell Brooks Curry. Het is een puur functionele programmeertaal, dat wil zeggen voornamelijk wiskundig. Het wordt in veel industrieën gebruikt, vooral in die welke zich bezighouden met complexe berekeningen, notatie en nummerverwerking. Net als veel andere programmeertalen uit die tijd, werd niet vaak gezien dat Haskell werd gebruikt voor bekende toepassingen. Dat gezegd hebbende, is de programmeertaal gebruikt om een ​​aantal spellen te schrijven, waaronder Nikki en de Robots.

1991: Python

Python is vernoemd naar de Britse komediegroep Monty Python en is ontwikkeld door Guido Van Rossum. Het is een veelzijdige programmeertaal op hoog niveau die is ontworpen om een ​​verscheidenheid aan programmeerstijlen te ondersteunen en is leuk om te gebruiken (een aantal tutorials, voorbeelden en how-tos bevatten vaak links naar Monty Python). Python is nog steeds een van de meest populaire programmeertalen ter wereld en wordt gebruikt door bedrijven als Google, Yahoo en Spotify.

1991: Visual Basic

Visual Basic, ontwikkeld door Microsoft, stelt programmeurs in staat om een ​​stijl te gebruiken met slepen en neerzetten om vooraf geselecteerde codefragmenten te selecteren en te wijzigen via een grafische gebruikersinterface (GUI). Deze taal wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt, maar Microsoft heeft Visual Basic gedeeltelijk gebruikt voor een aantal van zijn toepassingen, zoals Word, Excel en Access.

1993: Ruby

Ruby, gemaakt door Yukihiro Matsumoto, is een geïnterpreteerde programmeertaal op hoog niveau. Een leertaal die onder meer is beïnvloed door Perl, Ada, Lisp en Smalltalk. Ruby wordt voornamelijk gebruikt voor de ontwikkeling van webapplicaties en Ruby on Rails. Twitter, Hulu en Groupon zijn opmerkelijke voorbeelden van bedrijven die Ruby gebruiken.

1995: Java

Java is een universele taal op hoog niveau die door James Gosling is gemaakt voor een interactief televisieproject. Het heeft platformonafhankelijke functionaliteit en behoort consequent tot de meest populaire programmeertalen ter wereld. Java is overal te vinden, van computers tot smartphones en parkeermeters.

1995: PHP

Voorheen bekend als “Personal Homepage”, wat nu staat voor “Hypertext Preprocessor”, is PHP ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. De belangrijkste toepassingen zijn onder meer het maken en onderhouden van dynamische webpagina’s en ontwikkeling op de server. Enkele van de grootste bedrijven over de hele wereld gebruiken PHP, waaronder Facebook, Wikipedia, Digg, WordPress en Joomla.

1995: JavaScript

JavaScript is gemaakt door Brendan Eich en wordt voornamelijk gebruikt voor dynamische webontwikkeling, PDF-documenten, webbrowsers en desktopwidgets. Bijna elke grote website gebruikt JavaScript. Gmail, Adobe Photoshop en Mozilla Firefox bevatten verschillende bekende voorbeelden.

2000: C #

Ontwikkeld door Microsoft in de hoop de rekenkracht van C ++ te combineren met de eenvoud van Visual Basic, is C # gebaseerd op C ++ en vertoont het veel overeenkomsten met Java. Deze taal wordt in bijna alle Microsoft-producten gebruikt en wordt voornamelijk gebruikt bij de ontwikkeling van desktoptoepassingen.

2003: Scala

Scala, ontwikkeld door Martin Oderski, combineert wiskundig functioneel programmeren en georganiseerd objectgeoriënteerd programmeren. De Java-compatibiliteit van Scala maakt het handig voor Android-ontwikkeling. Linkedin, Twitter, Foursquare en Netflix zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bedrijven die Scala gebruiken in hun tech stacks.

2003: Groovy

Groovy, overgenomen van Java, is ontwikkeld door James Strachan en Bob McWirter. De taal verhoogt de productiviteit omdat deze beknopt en gemakkelijk te leren is. Enkele opmerkelijke bedrijven die Groovy in hun technische stacks gebruiken, zijn Starbucks, Transferwise en Craftbase.

2009: Golang (Go)

Go is ontwikkeld door Google om de uitdagingen van grote softwaresystemen aan te pakken. Met zijn eenvoudige en moderne structuur is Go aan populariteit gewonnen bij enkele van de grootste technologiebedrijven over de hele wereld, zoals Google, Uber, Twitch en Dropbox.

2014: Swift

Swift is ontworpen door Apple als vervanging voor C, C ++ en Objective-C en is ontworpen om eenvoudiger te zijn dan de bovengenoemde talen en minder ruimte over te laten voor fouten. De veelzijdigheid van Swift betekent dat het kan worden gebruikt voor desktop-, mobiele en cloud-applicaties. Toonaangevende taalapp Duolingo heeft een nieuwe app gelanceerd die is geschreven in Swift.

Welke oude programmeertalen zijn nog in gebruik?

Niet alle programmeertalen bestaan ​​voor altijd. Of het nu het resultaat is van technologische vooruitgang of slechts een vervanging voor een complexere taal. Met dat gezegd, gebruiken IT-professionals nog steeds enkele oudere programmeertalen:

FORTRAN

De originele FORTRAN werd in 1953 bij IBM voorgesteld door John Backus. Het was de eerste optimizer-compiler die op grote schaal werd gebruikt in wetenschappelijk onderzoek omdat de geoptimaliseerde code gunstig concurreerde met handgeschreven assembleertaal. De taal wordt nog steeds gebruikt in enkele van ’s werelds snelste supercomputers. Sinds 1953 is er een reeks updates uitgebracht, waarvan de laatste versie in 2018 is uitgebracht.

COBOL

COBOL werd ontwikkeld in 1959 en was een van de eerste programmeertalen op hoog niveau. Ondanks het feit dat COBOL zo lang geleden is uitgevonden, is het nog steeds wijdverbreid. Alleen al in de VS is 43% van de banksystemen gebouwd op COBOL, goed voor 95% van de ATM-transacties en 80% van de persoonlijke transacties.

Vroege programmeertalen Microsoft en Apple

Microsoft en Apple zijn twee van de meest fundamentele bedrijven in de geschiedenis van programmeertalen. BASIC (voor het eerst uitgebracht in 1964) werd in 1975 aangepast door Microsoft-oprichters Bill Gates en Paul Allen. Hun aangepaste versie werd Altair BASIC, het eerste op de markt gebrachte en gedistribueerde product van Microsoft dat leidde tot de oprichting van het bedrijf.

Pascal was de programmeertaal bij uitstek in de begintijd van Apple. Pascal, uitgevonden in het begin van de jaren zeventig, was geliefd bij Apple-ontwikkelaars vanwege zijn kracht en gebruiksgemak. Toen Apple echter in 1996 de NeXTSTEP-codebibliotheek verwierf, werd Objective-C (waarvoor een licentie werd verleend onder NeXTSTEP) de populaire taal bij uitstek van de technologiegigant.

Uitvoer

De geschiedenis van programmeertalen is fascinerend. Wie had gedacht dat een algoritme uit het midden van de 19e eeuw de weg zou effenen voor de technologische samenleving waarin we vandaag leven. Van vroege machinecodes tot de complexe, gemakkelijk te lezen code die onze favoriete technologieën van vandaag aandrijft, programmeertalen hebben een lange weg afgelegd. Computerprogrammering zal ongetwijfeld blijven evolueren zoals het de afgelopen 150 jaar heeft gedaan, en het is interessant om te zien wat de toekomst in petto heeft.

Linkedin

https://www.globalrecruitment.info/
Bigoz.nl