Bigoz
Image default
Banen en opleidingen

Hulp van technologie bij langer thuis wonende ouderen

‘We moeten goed voor onze ouderen zorgen, ook in de laatste fase van hun leven’, is wat de Zeeuwen hebben gedacht. Zij ontvangen een miljoen aan subsidiegeld dat besteed mag worden aan een hogere levenskwaliteit van dementerende die hun laatste levensfase aangenamer moeten gaan maken. Met dit geld kan bijvoorbeeld worden bereikt dat mensen langer thuis in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, verhuizingen naar een verzorgingshuis prettiger verlopen of aan technologie die de zorg en dus haar cliënten helpt. Naast zorginstanties die zijn aangesloten bij de Zeeuwse Zorg Coalitie ontvangen ook zes andere Nederlandse projecten subsidie voor het zelfde doel.

Thuis is de beste plek om oud te worden

Alle zorginstellingen zijn het erover eens: ouderen, ook dementerende ouderen, zouden zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen mits het met de juiste ondersteuning mogelijk, wenselijk en veilig is. In hun eigen huis, omringd door hun eigen sociale vangnet zijn mensen meestal het meest gelukkig. Veel ouderenzorg vacatures zijn dan ook hierop gericht. Met de hedendaagse technologie die in een rap tempo verder ontwikkelt is er al heel veel mogelijk, zelfs voor dementerende ouderen die ’s nachts bijvoorbeeld ronddwalen. Denk aan speciale sensoren die beweging detecteren. Met die sensoren kunnen hulpverleners onderzoeken welk gedrag mensen vertonen in het dagelijks leven en een plan maken om hier ondersteuning voor te bieden.

Voorkomen is beter dan genezen

Deze sensortechnologie kan uitkomst bieden om ouderen langer zelfstandig te laten wonen, maar het kan ook het personeel ontlasten en personeelstekorten deels oplossen. Doordat de sensor bewegingen nauwkeurig vastlegt, kan dit ook onnodige zorg voorkomen. Een onrustige cliënt wordt begeleid, terwijl een sensor misschien had gezien dat hij onrustig was omdat hij een blaasontsteking heeft. Dat bespaart tijd en energie van zowel zorgverlener als zorgontvanger. Bovendien zorgt dee techniek ervoor dat de kwaliteit van de hulpverlening vooruit gaat.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-ouderenzorg/
Bigoz.nl