Bigoz
Image default
Sport

Bulken en cutten, hoe werkt dat precies

Vooral in de sportschool zul je de termen “bulken” en “cutten” vaak horen, super leuk deze termen, maar wat betekent het eigenlijk. Gedurende het jaar zijn mensen in de sportschool vooral aan het bulken, dit is extra eten om spieren op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer spieren bij komen en je dus gaat groeien. Het tegenovergestelde van bulken is cutten, dit is minder eten om uiteindelijk vet te verbranden zodat de spieren er mooi uitkomen. Dit wordt vooral gedaan in de maanden in de aanloop van de zomer. 

Bulken 

Wanneer je gaat bulken probeer je eigenlijk aan te komen, je probeert je lichaam zoveel mogelijk goede calorieën te geven. Dit betekend dus dat je veel eiwitten en proteïne gaat eten, dit zorgt namelijk voor spieropbouw. Natuurlijk trek je wel een grens bij de calorieën die je gaat eten, het moet namelijk wel in verhouding zijn met je lengte en je gewicht. Het zou namelijk zonde zijn om meer gebulk te hebben dan dat je kan cutten. 

Cutten

Wanneer je gaat cutten ga je een calorietekort hanteren, dit zorgt ervoor dat je afvalt en vet verbrand. Dit wordt vooral gedaan in de aanloop van de zomermaanden om strak te worden. Tijdens het cutten is het belangrijk om veel eiwitten en proteïne te eten, dit zijn nauwelijk de voedingsbronnen voor je spieren. Wanneer je te weinig proteïne en eiwit eet brokkelen je spieren langzaam af, dit is natuurlijk zonde van al het harde werk. 

Shakes

Om genoeg eiwitten binnen te krijgen zijn eiwitshakes erg handig, door deze shakes krijg je namelijk op een makkelijke manier de benodigde hoeveelheid binnen. Omdat je de shakes zelf maakt kun je ook bepalen hoeveel eiwitten je binnenkrijgt en hoeveel calorieën de shake dan bevat. Dit is dan weer handig om mee te nemen in je dagelijkse calorie inname. 

 

Bigoz.nl