Bigoz
Image default
Winkelen

Shop bewuster

Waar let jij nou eigenlijk het meest op als je gaat shoppen? 

Heel erg verschillend van persoon tot persoon denk ik. Als ikzelf bijvoorbeeld kleding koop in de stad of tegenwoordig steeds vaker op internet, dan kijk ik eerst of ik iets echt mooi vind. Meestal shop ik in de lente en de herfst, in het begin van de nieuwe collecties en later nog eens tijdens de uitverkoop. Als ik dan bijvoorbeeld een nieuwe trui zie hangen bij de Bijenkorf dan wil ik dat die trui mij echt het gevoel geeft dat ik iets nieuws aan heb. 

Waar let ik daarnaast nog meer op? Of ik het echt nodig heb natuurlijk. Eerlijk is eerlijk, mijn kledingkast puilt nog net niet uit maar ik wil niet alleen maar kopen om het kopen. Vorige week bijvoorbeeld was mijn riem stuk en toen bestelde ik online een nieuwe damesriem. Die had ik gewoon echt nodig en dan vind ik het helemaal niet erg om, zonder veel vergelijkend onderzoek naar andere webshops die damesriemen verkopen, meteen mijn slag te slaan.

Daarna let ik pas op de prijs moet ik bekennen. Als ik een geruit rokje of een paar gelakte pumps echt  te duur vind zal ik ze  niet kopen hoor. Mijn budget is nu eenmaal te beperkt en dan moet ik wel erg overtuigd zijn van mijn nieuwe aankoop. Je kan je salaris nu eenmaal maar één keer uitgeven natuurlijk.

Tenslotte let ik tegenwoordig steeds vaker op duurzaamheid en ecologisch verantwoorde producten. Ik wil gewoon weten waar iets gemaakt is, ik moet er niet aan denken dat ik een tientje minder betaal omdat een jong kind mijn tas in elkaar heeft genaaid of mijn hempje heeft gestikt en tegen een hongerloon wordt uitgebuit. Ik vind dat echt steeds belangrijker merk ik.

Best een hoop om op te letten als je het zo op een rijtje zet. Concluderend is bij mij dus de volgorde: vind ik het mooi en heb ik het echt nodig? Daarna let ik op het prijskaartje wat aan het kledingstuk hangt en ook kijk ik of de kleding op een maatschappelijk verantwoorde wijze is gemaakt.

Zo houd ik aan mijn nieuwe aankoop het beste gevoel over.

 

 

http://www.milieucentraal.nl/thema’s/thema-2/keurmerken-labels-en-logos/keurmerken-kleding/
Bigoz.nl