Bigoz
Image default
Bedrijven

Wat zijn de voordelen van Device Lifecycle Management

Anno 2023 is informatietechnologie (IT) steeds belangrijker geworden voor bedrijven. Eigenlijk kan een bedrijf niet meer zonder, zeker sinds er sinds corona steeds meer thuisgewerkt wordt. Maar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, betekent het dat de IT afdeling steeds meer doen met minder personeel. Gelukkig is hier een oplossing voor: Device Lifecycle Management (DLM). Maar wat is dit nou precies? En wat zijn hier de voordelen van? In dit artikel vertellen het hoe en wat, zodat de IT bij jouw bedrijf ook blijft functioneren.

Wat is Device Lifecycle Management?

Device Lifecycle Management is een procedure die, via handige software, de hele cyclus van apparaten (denk aan laptops, telefoons, beeldschermen etc.) begeleiden, van de aankoop totdat een apparaat wordt afgeschreven en verwijderd. Dit proces kent verschillende fases:

 • Planning (wat wordt er aangeschaft en wanneer)
 • De daadwerkelijke aanschaf van een apparaat
 • De implementatie van het apparaat in het bedrijf.
 • Het onderhoud en buitengebruikstelling van apparaten. Vooral dat laatste moet, met het oog op eventuele gevoelige informatie met zorg gebeuren.

Met het proces van Device Lifecycle Management kan een bedrijf flink kosten besparen, omdat er in de gaten wordt gehouden wat apparaten kosten en of ze goed presteren. Ook houdt het proces oog op alle essentiële (nieuwe) regelgeving. Het is een ingewikkeld proces, omdat er diverse partijen bij betrokken zijn: inkopers, financieel experts en IT experts.

Voordelen van Device Lifecycle Management

Het gebruik van Device Lifecycle Management kent diverse voordelen voor een bedrijf:

 • DLM geeft alle betrokken partijen direct overzicht. Zo wordt het proces eenvoudiger.
 • Door het overzicht van DLM biedt, is de IT afdeling minder tijd kwijt aan het managen van alle apparatuur. Veel kan ook op afstand gedaan worden in de tool.
 • Door Device Lifecycle Management gaat de productiviteit van een bedrijf omhoog. Door het overzicht kan men er makkelijk voor zorgen dat de apparaten up-to-date zijn en naar behoren werken.
 • Het DLM proces maakt het ook eenvoudig om te zorgen dat de apparaten goed zijn geconfigureerd en beveiligd. Dat kan door middel van installatie van beveiligingsupdates of het afdwingen van sterke wachtwoorden. Net wat er bij een bedrijf past.
 • Door Device Lifecycle Management worden compliance risico’s voorkomen. Dat zijn risico’s dat de apparaten niet voldoen aan de wet- en regelgeving, waardoor het bedrijf de wet overtreed.
 • Er is een beter inzicht in welke apparaten er in huis zijn en hoe deze apparaten er aan toe zijn.
 • Het bedrijf weet precies welk apparaat waar is. Zo raken er geen apparaten meer zoek.
Bigoz.nl