Bigoz
Image default
Dienstverlening

De verschillen tussen wissel- en gelijkstroom

Verwijst naar een type elektrische stroom waarbij de richting van de stroom voortdurend verandert, of alternerend is. In een wisselstroomcircuit wisselen de spanning en de stroom van polariteit met regelmatige tussenpozen, die worden bepaald door de frequentie van de golfvorm. De meest voorkomende AC-frequentie in woningen is 50 of 60 Hertz (Hz).

Gelijkstroom (DC)

Daarentegen verwijst naar een type elektrische stroom waarbij de richting van de stroom niet verandert. Bij gelijkstroomcircuits blijven de spanning en de stroom constant en wisselen ze elkaar niet af. Batterijen zijn een gebruikelijke bron van gelijkstroom, omdat zij alleen stromen in één richting leveren.

Voordelen van wisselstroom

Een groot voordeel van wisselstroom is dat het veel efficiënter over lange afstanden kan worden getransporteerd dan gelijkstroom. Dit komt omdat de wisselspanning kan worden verhoogd of verlaagd met een transformator, waardoor de stroom op een hoger niveau kan worden verzonden en vervolgens kan worden verlaagd voor gebruik in huizen en bedrijven. Bovendien, Wisselstroom is veel ruimer beschikbaar dan gelijkstroom, aangezien de meeste commerciële voedingen wisselstroom gebruiken.

Voordelen van gelijkstroom

Gelijkstroom heeft in bepaalde toepassingen enkele voordelen ten opzichte van wisselstroom. Bijvoorbeeld, gelijkstroommotoren kunnen op een constante snelheid draaien en hebben geen frequentieregeling nodig zoals wisselstroommotoren. Bovendien zijn gelijkstroomcircuits eenvoudiger te controleren en te onderhoudenomdat ze minder componenten hebben. Ten slotte kan gelijkstroom worden opgeslagen in batterijen en worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien wanneer er geen wisselstroombron beschikbaar is.

Zowel gelijkstroom als wisselstroom hebben voor- en nadelen en worden in verschillende toepassingen gebruikt. Wisselstroom is veel efficiënter voor transmissie over lange afstanden, terwijl gelijkstroom het voordeel heeft van een eenvoudigere regeling en eenvoudiger schakelingen. Uiteindelijk hangt de keuze tussen wisselstroom en gelijkstroom af van de specifieke eisen van de toepassing. Elektriciens uit Den Bosch kunt u helpen wat het beste past bij uw specifieke behoeften past.

 

Bigoz.nl