Bigoz
Sport

Een nieuwe sportclub beginnen? 3 tips voor een goede start

Een sportclub of –vereniging beginnen is nog een hele opgave. Veel sporten zijn als breed vertegenwoordigd in de omgeving en voor iedere club is geld nodig om evenementen te organiseren en de club te promoten. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk prachtig om een vereniging of sportclub op poten te zetten en samen met anderen te werken aan gezondheid en het saamhorigheidsgevoel.

Wat voor sportclub wil je beginnen?

Denk eerst eens goed na over de soort club die je wilt beginnen. Allereerst moet je natuurlijk weten in welke tak van sport je gaat beginnen. Maar dat is niet het enige om over na te denken. Wil je je meer richten op sportprestaties? Dus meedoen in de competitie of het verbreken van persoonlijke records bij individuele sporten zoals cross-fit. Of richt je liever je aandacht op gezelligheid en richt je naast de sportclub een leuke bar in? Welke richting je op wilt bepaalt in hoge mate waar je budget naartoe gaat en hoe hoog dit moet zijn.

Hoe staat het met de concurrentie in de omgeving

Het succes van je vereniging is deels afhankelijk van hoe je deze weet te profileren binnen het huidige aanbod. Hoeveel vergelijkbare clubs zijn er in de buurt? Hoe lang bestaan deze al? En hoeveel leden hebben ze? En minstens net zo belangrijk, hoe kun jij je onderscheiden binnen de markt? Zo zijn sportscholen vaak erg individueel ingesteld maar je kunt je onderscheiden door bijvoorbeeld een evenement te organiseren en de winnaar te belonen door een medaille te kopen.

Welke mogelijkheden heb je voor het organiseren van wedstrijden en evenementen?

Een wedstrijd organiseren is een belangrijke methode om je club te promoten. Afhankelijk van de soort sport kun je grotere of kleinere evenementen organiseren. Hoe populair is de sport bijvoorbeeld. Voor een voetbaltoernooi is meestal meer animo te vinden dan voor een korfbaltoernooi. En dan zijn er nog een hoop sporten die in Nederland erg in opkomst zijn, zoals rugby.

De populariteit van de sport waarvoor je een evenement organiseert is van invloed op veel factoren, sommige daarvan liggen niet direct voor de hand. Denk aan de sportprijzen bijvoorbeeld. Voor een klein toernooi of een kennismakingsevenement kun je goedkope medailles bestellen die je aan iedereen kunt uitreiken als beloning voor het meedoen. Bij een prestigieus voetbaltoernooi bestel je dan weer eerder een gouden beker of wisseltrofee.

Bigoz.nl