Bigoz
Image default
Woning en Tuin

Groenvoorziening op uw dak is wat nog ontbreekt

Er is veel verschil tussen groendaken, zo zijn er extensieve en intensieve groendaken. Als u van het tuinieren bent kiest u voor een intensief groendak. Dan zult u er, net als een normale tuin, regelmatig onderhoud aan hebben. Omdat hier regelmatig op gewerkt wordt zal dit dak beloopbaar moeten zijn. Een schuin dak is hierbij dus niet aan te raden. Met een extensief groendak zult u geen onderhoud hebben en laat u de weersomstandigheden het werk doen. Dit soort groendak heeft echter vaak maar één soort beplanting. Sedum of gras en dergelijke vetplanten worden hierbij geplaatst. Bent u al bekend met de voordelen van een groendak?  

Wat voegt een groendak toe aan uw dak?

U brengt niet alleen meer groen in een bebouwde leefomgeving. Afhankelijk van de groenmassa zal uw woning ook voor geluidsreductie en warmte-isolatie zorgen. Uw woning zal koel blijven en geluid van buitenaf afstoten. Een sedumdak is licht van gewicht en vrijwel onderhoudsarm. Omdat de onderliggende dakbedekking niet blootgesteld wordt, kent het dak een langere levensduur. Bij een volledige verkleving van het dakbedekkingssysteem is het voordeel dat enige lekkage makkelijk getraceerd kan worden. Een volledige verkleving is verplicht bij intensieve groendaken. Bij interesse in een groendak vraagt u altijd na of uw dakconstructie wel voldoet aan de eisen van een groenvoorziening op uw dak.

Een veilige werkomgeving met valbeveiliging

Bij zowel platte daken als schuine daken staat de veiligheid boven alles. Bij mogelijk valgevaar is het verplicht om gebruik te maken van valbeveiliging. In Nederland is er bij 2,5 meter sprake van valgevaar. De benodigde bevestiging van de valbeveiliging kan per type dak verschillen. Controleer goed wat de voorschriften zijn, want de arbodienst kan hoge boetes opleggen voor onverantwoorde werkzaamheden op hoogtes. Om verzekerd te zijn van een veilige werkomgeving zijn ankerpunten of kabelsystemen nodig. Hier wordt uw valbeveiliging harnas aan bevestigd. Of u nou uw tuin onderhoud of nodige reparaties aan het uitvoeren bent, de veiligheid staat boven alles. Voor alle vragen omtrent valbeveiliging neemt u contact op met een erkende dakgroothandel.

Laat een groendak op een veilige manier aanleggen

Om zeker te zijn van een goed verzorgd groendak laat u het werk over aan de experts. Vraag naar de mogelijkheden en investeer in een milieubewuste keuze. Bij het plaatsen van uw groendak wordt altijd rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen. Neem contact op met een dakdekker of dakgroothandel om de opties te overzien. Gaat u toch zelf te werk op het dak? Laat u dan informeren over de veiligheidsvoorschriften en materialen die nodig zijn.

Bigoz.nl