Bigoz
Image default
Dienstverlening

Alles wat je moet weten over de meterkast indeling

Iedereen heeft een meterkast in huis. Een meterkast is essentieel voor in een woning, omdat er in de meterkast allemaal belangrijke meters en leidingen zitten. In de meterkast zit ook de groepenkast. De groepenkast is erg belangrijk, omdat de groepenkast een verdeling van de stroom tussen verschillende groepen maakt. Elke groep is verantwoordelijk voor een deel van de stroomvoorziening in uw huis. Ook is het mogelijk om je meterkast te verplaatsen Iedereen heeft een meterkast. Een meterkast is ook erg belangrijk, maar er zijn een aantal dingen die u moet weten over de indeling van de meterkast. Bij een meterkast horen een paar eisen en normen. Het is verplicht om een meterkast in je woning te hebben. Maar niet iedere ruimte heeft dezelfde afmeting. Er zijn echter wel minimale afmetingen waar elke ruimte aan moet voldoen. De hoogte moet minimaal 240 cm zijn. De breedte minimaal 75 cm en de diepte minimaal 31 cm. De meterkast mag ook maximaal 3 meter van de voordeur zijn. In de meterkast zijn speciale plaatsen afgesproken waar iets komt. Dit wordt de zone indeling genoemd. Er zijn speciale plekken aangewezen voor de aansluitingen van elektra, gas, water en de CAI. De afmetingen en de inrichting eisen zijn vastgesteld in de NEN 2768.

De inhoud van een meterkast

In de meterkast zitten verschillende aansluitingen en meters. De inhoud van je meterkast bestaat uit water, gas en elektriciteitsaansluitingen. In de meterkast zit ook de CAI, de telefoonleiding, en de eventuele stadsverwarming. De meterkast is heel erg belangrijk omdat alle zaken die er voor nodig zijn om elektrische apparaten van stroom te voorzien er ook in zitten. Bij zaken die ervoor nodig zijn op elektrische apparaten van stroom te voorzien kunt u denken aan bekabeling, wandcontactdozen, stopcontacten, schakelaars en lasdozen. In de meterkast zitten ook meters. De meters die in ieder geval in de meterkast zitten zijn de gasmeter, watermeter en een elektriciteitsmeter. In woningen met een stadsverwarming heb je geen gasmeter, maar een warmtemeter. Soms hoort er bij een warmtemeter ook een warm tapwater meter.

De gevaren van een meterkast

Een meterkast vervangen brengt veel gevaren met zich mee. Het is daarom belangrijk dat u een gekwalificeerde elektricien inschakelt om werkzaamheden aan de meterkast te laten doen. De meterkast heeft veel essentiële zaken, en het daarom belangrijk dat de werkzaamheden zorgvuldig gedaan worden. Als de werkzaamheden aan de meterkast niet zorgvuldig gedaan worden door de juiste elektricien, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan zoals brand en elektrocutie. 

 

Bigoz.nl