Bigoz
Image default
Rechten

Vergoeding voor letselschade na een hondenbeet

Met al die honden als huisdier in Nederlandse huishoudens is het geen verrassing dat meer dan 150.000 Nederlanders elk jaar medisch behandeld worden voor hondenbeten. En dat aantal is exclusief andere soorten verwondingen, zoals wanneer een hond iemand omver loopt of een ongeluk veroorzaakt door achter een motorfiets aan te jagen. Lees hier alles over letselschade na een hondenbeet

Afhankelijk van de omstandigheden en de relevante wetten, zijn hondenbezitters over het algemeen aansprakelijk als hun huisdier iemand verwondt. Dat betekent dat de eigenaars (of hun verzekeringsmaatschappijen) de slachtoffers mogelijk moeten betalen voor de geleden schade (of “schadevergoeding”). Deze schadevergoeding kan bestaan uit:

  • medische rekeningen

  • pijn en lijden

  • gederfde inkomsten

  • eventuele materiële schade in verband met het incident, zoals een gebroken bril of een beschadigde motorfiets; en

  • meervoudige of punitieve schadevergoeding, als het gedrag van de eigenaar bijzonder schandalig was.

Slachtoffers kunnen hun totale schadevergoeding verlaagd zien als zij een deel van de schuld voor hun verwondingen dragen, afhankelijk van de staat, de juridische theorie achter de rechtszaak, en de individuele omstandigheden. (Zie meer over wanneer slachtoffers van hondenbeten medeschuldig zijn).

Medische rekeningen

De meest voor de hand liggende kosten die voortvloeien uit door honden toegebrachte verwondingen zijn medische kosten, met inbegrip van rekeningen voor artsen en ziekenhuisdiensten, geneesmiddelen, fysiotherapie, en alle nodige psychologische behandeling.

Als de verwonding een reeds bestaande medische aandoening van een slachtoffer verergert, kan de uiteindelijke rekening veel meer zijn dan u zou verwachten. De algemene regel is dat als u iemand verwondt, u verantwoordelijk bent voor alle verwondingen die het gevolg zijn van uw actie, zelfs als die verwondingen erger zijn geworden door een aandoening die het slachtoffer al had. Bijvoorbeeld, stel dat een hond een bejaarde met een slechte rug omver duwt. De val is misschien niet ernstig voor iemand die jonger en gezonder is, maar het kan in deze situatie leiden tot een operatie omdat de rugaandoening van het slachtoffer verergerd is. De eigenaar van de hond zal verantwoordelijk zijn voor de werkelijke medische rekeningen, in plaats van wat het zou kosten als het slachtoffer gezond was.

Inkomensderving

Wanneer slachtoffers vrij moeten nemen van het werk voor een medische diagnose, behandeling of herstel, hebben zij recht op een vergoeding voor hun gederfde inkomsten. Als het letsel hun vermogen om in de toekomst te werken zal aantasten, moeten zij ook voor dat toekomstige inkomen worden gecompenseerd (dit wordt een “verlies aan verdiencapaciteit” genoemd).

Spreken met een specialist

Of je nu gewond bent geraakt door de hond van iemand anders of je bent de eigenaar van het dier, overweeg dan te praten met een letselschade advocaat om uit te vinden hoe de lokale wetten van toepassing zijn in uw situatie en hoe u het beste te werk kunt gaan. Als de autoriteiten een procedure hebben gestart om uw hond gevaarlijk te laten verklaren, wilt u misschien een dierenrecht advocaat raadplegen om te leren wat u kunt doen om een slechte uitkomst te voorkomen, zoals uw hond in beslag laten nemen en laten vernietigen. En als er een mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging nadat uw hond heeft ernstig gewond of gedood iemand, zou je verstandig zijn om te voldoen aan een strafrechtelijke verdediging advocaat die kan helpen uw rechten te verdedigen. Zo krijgt u een eerlijke vergoeding na letselschade.

http://letselschadebureau.nl
Bigoz.nl