Bigoz
Image default
Winkelen

De mogelijkheden van een horloge

Verschillende soorten horloges

Er zijn vele soorten horloges. Automatische horloges, kwartshorloges en bijvoorbeeld solar horloges. Het kwartshorloge oftewel het analoge horloge is het meest bekend. Deze horloges lopen op een batterijtje en zijn erg precies. De automatische horloges moet je opwinden via een wieltje aan de zijkant van het uurwerk. Solar horloges zijn relatief nieuw. Ze werken op zonne-energie. Solar horloges hebben in de wijzerplaat een zonnecel zitten die de oplaadbare batterij oplaadt met energie. Een bijzonder milieuvriendelijke uitvoering dus.

 

De mogelijkheden op een horloge

Tegenwoordig beschikt vrijwel iedereen over een mobiele telefoon met tijdsaanduiding. Dat heeft de functie van het horloge verplaatst van noodzakelijk artikel naar accessoire. Horloges zijn er dan ook in alle soorten en maten te krijgen en van goedkoop tot excessief duur.  Een hedendaags horloge geeft de datum weer. Een andere veelgebruikte toevoeging is de chronograaf. Dit is een timer waarmee te tijdmetingen kunt doen (stopwatch). Digitale horloges bieden nog veel meer mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een alarm, een timer of een kompas.

 

De waterdichtheid

Goedkope horloges zijn niet bestand tegen water. De meeste merkhorloges kunnen wel tegen water maar tot een bepaalde mate, bijvoorbeeld kan je ermee onder de douche staan of zwemmen. Het is ook bepalend voor de prijs die een horloge heeft, want een horloge heeft veel losse onderdelen die allemaal bestand moeten zijn tegen water. De waterdichtheid wordt met ATM (Atmosphere) of BAR aangegeven. Meestal staat dit op de achterkant van het uurwerk.

Met een horloge tot 3 ATM kan je nooit zwemmen, het is alleen bestand tegen druppels water. Met een horloge van 5 ATM kan je weliswaar douchen, maar deze is niet bestand tegen watersportactiviteiten. Met horloges tot 10 ATM kan dit wel. Een horloge met 20 ATM is dusdanig waterdicht dat je er mee kan zwemmen maar ook bijvoorbeeld diepzeeduiken. Deze duikhorloges, ook wel duikers genoemd, zijn speciaal hiervoor gemaakt. Bekijk gerust eens de online vergelijker Watchr waar je altijd eenvoudig een enorm aanbod van horloges kunt vergelijken op prijs en kwaliteit.

http://www.watchr.nl
Bigoz.nl