Bigoz
Image default
Bedrijven

Praten over salarissen, not done?

Het salaris is een onderwerp waar wij Nederlanders niet graag over spreken. Vooral de hoogte van het bedrag is een taboe. Dit is niet alleen het geval ten opzichte van je vrienden of buren, maar ook op de werkvloer wordt er niet of nauwelijks over gesproken. Ik acht de kans klein dat je ooit met je collega’s hebt besproken wat je precies verdient en hoe dat is opgebouwd. En je collega’s hoogstwaarschijnlijk ook niet met jou. Een rechtstreekse vraag over het bedrag van we maandelijkse uitgekeerd krijgen levert vaak een ontwijkend antwoord op. Weinig mensen die echt open zijn over hun salaris.

Dit komt omdat er in veel bedrijven totaal geen transparantie is over de manier waarop het salaris is opgebouwd. In de huidige tijd werken veel bedrijven met een salarishuis. Als er een werknemer wordt aangenomen begin hij onderaan en kan hij meer verdienen als hij groeit in zijn functie. In de praktijk zien we echter dan mensen met een vlotte babbel of grote mond vaak het meest krijgen. Simpelweg omdat die hun mond open doen en al bij de allereerste onderhandelingen het beste eruit weten te krijgen. Niet eerlijk voor dat wat stillere werknemers die wel heel ervaren zijn.

Feit is dat we niet graag over salaris praten en bovenstaande zorgt daarvoor. Ook is angst dat mensen neerbuigend gaan doen of je anders gaan behandelen als ze je salaris weten. Het is toch een gevoelig puntje in onze samenleving. Als bedrijven transparant gaan zijn in de salarisberekening en salarissen op een eerlijke manier gaan uitkeren kan dit taboe doorbroken worden. Mensen zullen zich minder benadeeld voelen en opener over deze zaken kunnen praten. De loonberekening moet duidelijk en eerlijk opgebouwd zijn. Er zijn partijen die bedrijven ondersteunen bij deze kwestie.

http://www.cbbs.nl
Bigoz.nl