Bigoz
Image default
Dienstverlening

Een brand? Bestrijden maar!

Een brand kan bestreden worden met diverse soorten brandblussers. Waar de brandweer bij de grotere branden ingeschakeld dient te worden om deze te bestrijden, kun je de kleinere brandjes ook zelf bestrijden. Dit kun je doen door een normale brandblusser. Deze bestaat uit een cilinder waar een beperkte hoeveelheid blusmiddel in onder druk staat. Je hebt ook een schuimblusser, waarmee je de kleinere brandjes kunt bestrijden. Hierin zit schuim die ook in combinatie gebruikt kan worden met de normale brandblussers. De brandweer maakt ook in sommige gevallen gebruik van een schuimblusvoertuig. Het schuim kan de brandjes afsluiten door het zuurstof weg te nemen waardoor het onmogelijk wordt dat er nog verbranding kan plaatsvinden. Tevens zorgt het schuim ervoor dat de warmte die nog aanwezig is geïsoleerd wordt, wat voorkomt dat de brandhaard opnieuw weer actief zal worden. Het brandblusschuim bestaat bijna altijd uit een mengsel van water en een schuimvormend middel. Er zijn 3 soorten schuim die aanwezig kunnen zijn in de schuimblussers, namelijk;

  • Zwaar schuim
  • Middelzwaar schuim
  • Licht schuim

Dit schuim wordt gemaakt door het toevoegen van het schuim aan het water en daarna lucht hierbij toe te voegen door de schuimstraalpijp.

Het is naast een blusser ook mogelijk om een blusdeken te gebruiken bij het bestrijden van brandhaarden. Maar het verschil is dat een blusdeken vooral ingezet kan worden bij het blussen van een olie en/of vetbrand in de keuken of barbecue. Je dient dan het blusdeken over de vlammen te gooien, wat ervoor zorgt dat het vuur dooft, omdat het zuurstof wordt onttrokken aan de brandhaard. Zorg er wel voor dat de brandhaard goed afgedekt wordt, zodat er echt geen zuurstof meer bij kan komen. Deze blusdekens vind je veelal terug in horecagelegenheden en restaurants. Kijk bij het kopen van een blusdeken wel goed naar de afmetingen. Hierdoor kun je gerichter inschatten wanneer je het deken in kunt zetten.

https://www.schoens-safety.nl/
Bigoz.nl