Bigoz
Image default
Electronica en Computers

Computer recycling: wat, waarom & hoe?

Wat is computer recycling?

De term “recycling” zal velen van jullie bekend in de oren klinken. Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen die zijn teruggebracht tot de grondstoffen. Plastic wordt bijvoorbeeld omgesmolten tot nieuw gerecycled plastic en oud papier wordt verwerkt tot nieuw gerecycled papier. Het recyclen is dus mogelijk bij bijna alle producten, zo ook bij computers ofwel IT-hardware.

Het proces van computer recycling kent meerdere stappen alvorens de materialen hergebruikt kunnen worden. Het is namelijk niet alleen belangrijk om de hardware zelf te recyclen maar om ook goed rekening te houden met mogelijke informatie die nog is opgeslagen op de hardware.

U wilt als onderneming namelijk niet het risico lopen op een data lek door het onzorgvuldig omgaan met oude hard- en software.

Waarom is het recyclen van computers belangrijk?

Het recyclen van materialen is anno 2020 eigenlijk meer noodzaak dan een keuze geworden.

De schaarste van grondstoffen neemt namelijk al jaren toe. Ook heerst er een grote onzekerheid wanneer we door de voorraden van grondstoffen zoals olie, aardgas, kolen en metalen heen zijn.

Het is natuurlijk logisch dat onze voorraden grondstoffen niet onuitputtelijk zijn, de aarde heeft immers een bepaalde massa en op een dag zal deze uitgeput raken. Er zijn tegenwoordig al veel materialen die wereldwijd schaars zijn. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, grafiet, wolfraam, goud, zilver en magnesium. Deze grondstoffen worden gebruikt in gigantisch veel producten, denk aan telefoons, televisies, brandstoffen, servies en bijvoorbeeld plastic.

De wereld is het erover eens dat schaarste een echt probleem begint te worden en dat hier iets aan gedaan moet worden. Ondanks dat het een ingewikkeld vraagstuk is met vele verschillende mogelijke oplossingen is iedereen het eens dat het recyclen van onze producten een flinke bijdrage zal leveren. U kunt zich dan ook wel indenken dat het recyclen van computers door bedrijven hier natuurlijk een grote bijdrage aan levert, er zijn immers miljarden apparaten in gebruik door bedrijven wereldwijd. De laatste jaren is het steeds populairder geworden om computer recycling uit te besteden aan professionele bureaus zoals CTC IT Solutions. Op deze manier bent u er zeker van dat uw computers op een veilige en verantwoorde manier worden gerecycled.

Hoe recycle je computers?

Het recyclen van computers kan op vele manieren. Meestal worden de materialen waaruit de hardware bestaat gesorteerd en verwerkt. Plastic wordt omgesmolten tot nieuw plastic en metalenen en andere materialen idem dito. Maar alvorens dit proces van start gaat is het noodzaak om ervoor te zorgen dat informatie die achter is gebleven in de hardware wordt verwijderd of wordt vernietigd. Dit verwijderen kan op meerdere manieren gebeuren. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een proces genaamd demagnetiseren, hierbij wordt een sterk magnetisch veld rondom de hardware gecreëerd waardoor de nog bestaande informatie wordt gewist. Een andere manier is het simpelweg verbranden of versnipperen van harde schijven en ander data dragend materiaal.

Het recyclen van computers kan dus op verschillende manieren gebeuren, welke manier is niet van toepassing, als er maar gefocust wordt op een veilige en duurzame manier.

Bigoz.nl