Bigoz
Image default
Electronica en Computers

Dit is hoe je alles uit de ESP8266 haalt

De ESP8266 ESP-01 is een Wi-Fi-module die microcontrollers toegang geeft tot een Wi-Fi-netwerk. Deze module is een op zichzelf staande SOC (System On a Chip) die niet noodzakelijk een microcontroller nodig heeft om inputs en outputs te manipuleren zoals je dat normaal zou doen met bijvoorbeeld een Arduino, omdat de ESP-01 fungeert als een kleine computer. In deze tutorial laten we u zien hoe u de ESP8266 Wifi module kunt installeren, configureren en controleren of er communicatie is tussen de module en een ander apparaat.

ESP8266

Afhankelijk van de versie van de ESP8266, is het mogelijk om tot 9 GPIOs (General Purpose Input Output) te hebben. We kunnen dus een microcontroller internettoegang geven zoals het Wi-Fi shield dat doet met de Arduino, of we kunnen de ESP8266 gewoon programmeren om niet alleen toegang te hebben tot een Wi-Fi netwerk, maar om ook als microcontroller te fungeren. Dit maakt de ESP8266 zeer veelzijdig, en het kan je wat geld en ruimte besparen in je projecten.

Stap 1: Materialen

Dit zijn de onderdelen die je nodig hebt:

  • ESP8266 Wi-Fi-module ESP-01

  • Mannelijke/vrouwelijke jumperdraden

  • Breadboard

  • Arduino UNO

Stap 2: ESP-01 instellen

Wanneer u de ESP8266 ESP-01 koopt, wordt deze geleverd met een voorgeïnstalleerde AT-firmware. Het is mogelijk om de chip te programmeren met een andere firmware, zoals bijvoorbeeld NodeMCU. AT firmware is echter compatibel met de Arduino IDE, dus gaan we deze firmware gebruiken voor deze tutorial. Als je wilt weten hoe je een andere firmware installeert, lees dan de Diversen sectie in deze tutorial.

Gebruik eerst de jumper draden om de Wi-Fi module aan te sluiten op de Arduino zoals getoond in de afbeeldingen.

Stap 3: ESP-01 Setup Vervolg

Upload het voorbeeld om er zeker van te zijn dat er geen eerdere programma’s draaien en gebruik maken van het seriële communicatiekanaal. Open vervolgens de seriële monitor en voer het volgende commando in:

AT

Je zou een “OK” antwoord moeten krijgen. Dit betekent dat de module werkt en dat u klaar bent om te gaan. Nu zijn we klaar om een bidirectionele communicatie tussen de module en een ander apparaat te testen.

Stap 4: Basis AT Commando’s

De ESP8266 ESP-01 module heeft drie werkingsmodi:

  • Toegangspunt (AP)

  • Station (STA)

  • Beide

In AP fungeert de Wi-Fi-module als een Wi-Fi-netwerk, of access point (vandaar de naam), waardoor andere apparaten ermee kunnen verbinden. Dit betekent niet dat u uw Facebook kunt checken vanaf uw toestel terwijl de ESP-01 module in de AP-modus werkt. Er wordt gewoon een tweerichtingscommunicatie tot stand gebracht tussen de ESP8266 en het apparaat dat er via Wi-Fi mee verbonden is.

In de STA-modus kan de ESP-01 verbinding maken met een AP, zoals het Wi-Fi-netwerk van uw huis. Hierdoor kan elk apparaat dat met dat netwerk verbonden is, communiceren met de module.

In de derde werkingsmodus kan de module zowel als AP en als STA fungeren. Lees hier alles over de Pi 400.

http://elektor.nl
Bigoz.nl