Bigoz
Image default
Financieel

Wat zijn wachtmaanden bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als zelfstandige is het steeds aan te raden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. In geval van ziekte of ongeval krijgt u immers meestal geen uitkering van de overheid. Om uw inkomsten te verzekeren is het daarom aan te raden de verzekering af te sluiten. Een langdurige ziekte of ongeval kan immers op elk moment voorvallen, en het is goed dat u hierop voorbereid bent.

Wat zijn nu die wachtmaanden?
Bij elke arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp gelden wachtmaanden. Dit gaat van 1 maand tot zelfs twee jaar. Deze maanden woorden ook de eigen risicotermijn of eigen risicoperiode genoemd. Deze wachttijd is de tijd die u zelf financieel overbrugt in geval van ziekte of ongeval, zonder uitkering van de verzekeraar. Kiest u bijvoorbeeld voor een wachttijd van twee maanden, zorgt u zelf twee maanden voor uw salaris in geval van ziekte. Na twee maanden zal de verzekeraar met de uitkering starten.
De wachttijd bedraagt minstens 30 dagen. Hoe meer wachtmaanden er zijn, hoe lager de verzekeringspremie zal zijn. Voor zes maanden zal de premie bijvoorbeeld heel wat goedkoper zijn dan bij twee wachtmaanden. Dit komt omdat de kans veel groter is dat u genezen bent na zes maanden en de verzekeraar dus niet tussenbeide moet komen.

Een financiële buffer voor een lagere premie

Kiest u voor een langere wachttijd, moet u dus wel een financiële reserve hebben opgebouwd om deze periode te kunnen overbruggen. De premie zal lager zijn, maar in geval van ziekte of ongeval moet u zelf deze maanden financieren. En hou er ook rekening mee dat er ook tijdens de ziekte geld nodig zal zijn. En het is natuurlijk niet omdat u over de financiële middelen beschikt, dat u deze ook hier zal willen aan besteden.

Vraag deskundig advies

Het is steeds aan te raden een financieel adviseur te raadplegen bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze zal de financiële situatie van uw bedrijf analyseren en kijken wat de beste optie is. Het is immers moeilijk om de wachttijd te laten aanpassen eens de verzekering is afgesloten. De verzekeringsmaatschappij zal immers uw persoonlijke gezondheid laten controleren voordat ze overwegen om de wachtmaanden aan te passen.
Hebt u weinig financiële reserves? Of hebt u al persoonlijke plannen? Kies dan voor een korte wachttijd met een hogere premie. Kies enkel voor meer wachtmaanden als u een financiële buffer hebt die hier ook effectief voor gebruikt mag worden.

Bigoz.nl