Bigoz
Image default
Zakelijk

Tips voor het aankopen van zakelijke verlichting

Het aanschaffen van zakelijke verlichting is meestal geen kleine taak. De meeste kantoren of bedrijfshallen in Nederland beslaan als snel meer dan 100 vierkante meter en hiervoor is beduidend meer licht nodig dan in bijvoorbeeld een huiskamer. Je zit dus al snel met een grote aankoop en je wilt hier natuurlijk niet nat op gaan. Daarom is het als organisatie erg belangrijk om enige kennis te hebben over zakelijke verlichting en op welke zaken je allemaal moet letten bij de aanschaf. Daarom zullen we in dit artikel ingaan op de invloed van verlichting op je organisatie en geven we handige tips voor de aanschaf hiervan. Laten we eerst ingaan op de werking van licht.

Licht heeft namelijk een sterke invloed op het welzijn van de mens. Het ritme van ons lichaam past zich namelijk aan de hoeveelheid licht aan. Ons biologische ritme loopt namelijk gelijk met de rondgang van de zon. Overdags wanneer het licht is komt ons lichaam tot leven en wordt deze productief. In de nacht wordt ons lichaam moe en heeft het behoefte aan rust.

Deze verschillen in energie hebben te maken met twee soorten hormonen die onder invloed van licht worden aangemaakt of afgebouwd.

Laten we eerst ingaan op het lichaamseigen hormoon Cortisol. Cortisol is een hormoon welke zorgt voor de aanmaak van energie in ons lichaam. Cortisol wordt voornamelijk overdags aangemaakt onder invloed van blauw licht. Dit blauwe licht wordt vooral overdags uitgestraald en zorgt voor een toename in Cortisol. Deze toename van Cortisol zorgt vervolgens voor een toename aan energie in ons lichaam. Deze toename aan energie heeft vervolgens weer een positieve invloed op allerlei aspecten van ons welzijn. Zo voelen we ons prettig, hebben we meer energie, hebben we een hoger concentratievermogen en zijn we minder snel geïrriteerd.

 Naast Cortisol is er nog een zeer belangrijk hormoon welke onder invloed van licht tot stand komt namelijk Melatonine. Melatonine wordt voornamelijk aangemaakt onder invloed van rood licht.

Dit rode licht wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Je kunt melatonine zien als een rustbezorger voor het lichaam. Het lichaam wordt vermoeid door het hormoon en bijbehorend verminderen onze reflexen en bijvoorbeeld ons concentratievermogen.

Het hormoon melatonine zorgt er dus voor dat we na een productieve dag kunnen uitrusten.

Nu we het gehad hebben over de werking van licht op het menselijk lichaam is het voor de duidelijkheid van het onderwerp ook handig om het kort te hebben over de verschillende soorten verlichting. Er zijn er namelijk een aantal welke verschillende werkingen hebben.

De meest gebruikte en oudste soort verlichting is de gloeilamp. In een gloeilamp loopt een gloeidraad welke sterk oplicht wanneer hier spanning doorheen loopt. Vandaar ook de naam gloeilamp. Gloeilampen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en zijn daarnaast erg goedkoop in de aanschaf. Jammer genoeg is de lichtopbrengst laag aangezien een groot gedeelte van de energie wordt omgezet in warmte.

Naast de gloeilamp wordt ook de halogeenlamp veel gebruikt voor zowel toepassingen in huis als in een zakelijke omgeving. Halogeenlampen zijn in feite hetzelfde als een gloeilamp, echter zit er in een halogeenlamp halogeengas. Dit gas zorgt ervoor dat de gloeidraad in de gloeilamp sneller ontbrand en dus minder energie nodig heeft. Een halogeenlamp is vanzelfsprekend dus zuiniger dan een gloeilamp aangezien er dus meer energie wordt omgezet in licht.

Nu we enige informatie over verlichting hebben is het belangrijk om ook nog enkele handige tips te geven voor de aanschaf ervan. Hieronder een lijst met handige tips voor de aanschaf van zakelijke verlichting.

TIP 1: Let altijd goed op keurmerken en certificeringen

Om de betrouwbaarheid aan te geven maken veel webshop gebruik van een keurmerk. Door de kritiek op de vele webshop keurmerken zijn deze echter een stuk minder waard geworden. U kunt beter letten op de certificeringen die u tegenkomt. Alle Europese landen die verlichting importeren moeten voorzien zijn van een CE en ROHS keurmerk. Dit geeft aan dat de lampen gekeurd zijn en duurzaam geproduceerd worden.

TIP 2: Denk aan de lange termijn

LED lampen hebben een zeer lange levensduur, gemiddeld ligt dit tussen de 10-20 jaar onder gunstige omstandigheden. Dit reduceert de noodzaak om telkens nieuwe lampen aan te schaffen. LED lampen verbruiken tot 85% minder energie dan de traditionele halogeen verlichting. Op de lange termijn zal je dit gaan merken in je portemonnee.

TIP 3: Kies het juiste formaat verlichting

Uiteraard is het leuk om LED verlichting aan te schaffen, maar het is ook belangrijk om realistisch te blijven. Bekijk daarom altijd goed of het formaat past bij je wensen. Je kunt je geld maar één keer investeren en het is daarom belangrijk om een goede keuze te maken.

Voor LED gloeilampen is het belangrijk om te kijken naar de fitting, terwijl het voor LED Panelen belangrijk is om te kijken of de lampen geschikt zijn voor systeemplafond. Kortom: het is altijd belangrijk om te bekijken of de verlichting past bij wat jij in gedachten hebt.

TIP 4: LED verlichting wordt mogelijk verplicht

Houdt er als organisatie rekening mee met het feit dat LED verlichting in de toekomst verplicht wordt gesteld voor bedrijven. Hier is in de Tweede Kamer al meermaals over gesproken en dit lijkt steeds dichterbij te komen. Indien je als organisatie dus nieuwe verlichting aan moet schaffen is het handig om uit voorzorg te kiezen voor LED verlichting.

Wij hopen dat jij na het lezen van dit artikel wat meer te weten bent gekomen over zakelijke verlichting en waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan. 

https://www.bedrijfsverlichting.nl/
Bigoz.nl