Bigoz
Image default
Aanbiedingen

Hondentuigje versus riem: wat is beter voor jouw hond?

Hondentuigje versus riem: wat je moet weten! En: wat is beter voor jouw hond?

 

Het maakt niet uit wat voor soort hond u heeft, één ding is zeker: ze moeten uitgelaten worden. De twee soorten aanlijnen die u kunt gebruiken zijn tuigjes en halsbanden.

Of je nu net een nieuwe hond en weet niet zeker welke te gebruiken of u op zoek bent om dingen te veranderen, is het belangrijk om te weten de voors en tegens voor zowel hond harnassen en halsbanden alvorens een beslissing te nemen.

Bezoek Happy-Animal.nl als u op zoek bent naar hét hondentuigje voor jouw favoriete viervoeter!

Voordelen van een tuigje of harnas
Harnassen verminderen trekken: Harnassen bedekken de borst, schouders en bovenrug van de hond, waardoor de druk over een groter oppervlak wordt verspreid dan bij een halsband, waardoor u betere controle over uw hond hebt.

Om het trekken nog verder te verminderen, kunt u een no-pull harnas gebruiken. Wanneer de hond trekt, zorgt de spanning op de lijn ervoor dat hij zich naar de eigenaar keert. Honden kunnen niet vooruit komen tenzij ze vertragen.

Harnassen oefenen geen druk uit op de nek van uw hond: Omdat tuigen over de borst van de hond worden bevestigd en niet rond de nek, oefenen ze geen druk uit op de luchtpijp.

Dit maakt ze ideaal voor huisdieren met nekproblemen, een dichtklappende luchtpijp, of beperkte luchtwegen. Een harnas kan ook helpen om deze problemen te voorkomen.

Harnassen zijn over het algemeen veiliger: Harnassen zijn over het algemeen beter in het voorkomen van ongelukken omdat ze steviger rond het lichaam van uw hond zitten. Honden kunnen gemakkelijk uit hun halsband glippen en zo het verkeer of andermans tuin in rennen, maar een tuigje biedt veel meer zekerheid en veiligheid.

 

Nadelen van hondentuigjes en harnassen
Harnassen zijn minder handig: Een halsband kan gewoon omgegleden worden, maar tuigen kosten meer tijd om vast te maken.

Harnassen hebben soms geen plaats voor een ID-tag: Sommige tuigjes hebben geen plek om een tag te dragen. Het is het beste om een tuigje met een ring voor een tag te nemen of om zowel een halsband met een tag als een tuigje te gebruiken als u gaat wandelen.

Harnassen kunnen oncomfortabel zijn: Harnassen zijn omvangrijker dan halsbanden, dus ze kunnen ongemakkelijker zijn voor uw hond. Sommige honden houden er echt niet van om een harnas te dragen, dus het kan even duren voordat ze eraan gewend zijn om met een harnas te lopen.

 

Wanneer je een tuigje moet gebruiken

Er zijn een paar situaties waarin u absoluut een tuigje moet gebruiken in plaats van een halsband. Vier situaties waarin u een tuigje zou moeten gebruiken zijn:

  • Als uw hond een brachycefaal ras is: Honden van brachycefale rassen hebben meestal een platter gezicht en als gevolg daarvan ademhalingsproblemen die beter kunnen worden beheerd met een tuigje. Franse Bulldogs en Bulldogs, zijn twee voorbeelden.
  • Als uw hond een geschiedenis van tracheale collaps heeft: Dit is een medische aandoening waarbij de luchtpijp in zichzelf klapt, wat ademhalingsproblemen en hoesten veroorzaakt. Gebruik geen halsband omdat die nog meer druk uitoefent en de aandoening kan verergeren.
  • Als u een ras hebt met risicofactoren voor problemen met de ruggengraat: Rassen met een lang lichaam, zoals teckels, zijn erg vatbaar voor hernia’s, een aandoening die tussenwervelschijfziekte wordt genoemd. Door de druk op de nek en rug te verminderen met een tuigje kan verdere schade worden voorkomen.
  • Als u een grote hond heeft met een voorgeschiedenis van orthopedische aandoeningen: Honden met orthopedische aandoeningen kunnen het moeilijk hebben om op te staan om te lopen, dus een tuigje kan helpen om ze op te laten staan en makkelijker te laten bewegen.

Wilt u hier dieper induiken en meer weten over hondentuigjes en hondenharnassen? Check dan de Happy Animal website!

 

https://happy-animal.nl/hondentuigje/
Bigoz.nl