Bigoz
Image default
Financieel

Waarom Amazon wekelijks 13000 producten vernietigd

 

Het grote merk Amazon vernietigd wekelijks bijna 130000 producten, waaronder gloednieuwe laptops, tv’s en telefoons. In het Verenigd Koninkrijk heeft Amazon 24 distributiecentra. Dit werd vernomen uit in het geheim gefilmde beelden afkomstig uit een distributiecentrum in Schotland. Op een jaarlijkse base komt dit uit op meer dan een miljoen vernietigde producten

Hoe het geheime verhaal tot stand is gekomen:

Een medewerker van een distributiecentrum deelde zijn verhaal anoniem. Medewerkers konden meer dan 130.000 wekelijks weg doen. Dit waren niet zomaar producten, dit waren gloednieuwe en peperdure televisies, stofzuigers, boeken, Macbooks, iPads en koptelefoons. De helft van de artikelen zijn gloednieuw, de rest van de producten zijn geretourneerd, maar alsnog in een goede staat. 

‘Vernietigde producten’ worden zoveel mogelijk doorverkocht

De producten die wekelijks worden afgedankt worden zoveel mogelijk doorverkocht of gebracht naar een recycling. Dat laatste is niet altijd waar, want er is ook vernomen dat er vrachtwagens naar een vuilstort reden. Uit een verklaring is er gebleken dat Amazon dit ontkent. Amazon geeft aan dat ze deze producten doorverkopen, recyclen of aan goede doelen schenken. Ze beweren dat er geen enkel product verspilling als lot heeft.

Echter, zijn undercover reporters getuige geweest dat de producten in een vernietigings zone werden geplaatst. Vervolgens worden de producten geladen in een vrachtwagen die rechtstreeks naar een stortplaats worden gebracht. 

Waarom is Amazon hier mee bezig?

Het motief van vernietiging hangt eigenlijk samen met het bedrijfsmodel van Amazon. Amazon slaat spullen op in zijn distributiecentra van andere bedrijven die het via Amazon’s platform verkopen. Dit wordt door de verkopers betaald, maar hoe langer de artikelen niet worden verkocht hoe duurder dit wordt. Het is daarom een veel goedkopere keuze op het moment om al deze artikelen te laten vernietigen. Uiteraard is dit niet de slimste keuze. 

 

 

 

 

Bigoz.nl