Bigoz
Image default
Gezondheid

10 zelfhulptips om te stoppen met roken

Als je wilt stoppen met roken, kan je kleine veranderingen in je levensstijl aanbrengen die je kunnen helpen de verleiding te weerstaan ​​om op te steken. Dit zijn 10 tips die je gaan helpen om te stoppen met roken

  1. Denk positief

Je hebt misschien eerder geprobeerd te stoppen met roken en het is je niet gelukt, maar laat dat je niet afschrikken. Kijk terug naar de dingen die je ervaring je heeft geleerd en bedenk hoe je het deze keer echt gaat doen.

  1. Maak een plan om te stoppen met roken

Maak een belofte, prik een datum en houd je eraan. Wanneer je in moeilijkheden komt, zeg dan tegen jezelf: “Ik wil niet eens een trekje”, en blijf hiermee doorgaan totdat de hunkering voorbij is. Denk vooruit naar momenten waarop het moeilijk kan zijn (bijvoorbeeld een feestje) en plan je acties en vluchtroutes van tevoren.

  1. Denk aan je dieet

Is je sigaret na het eten je favoriet? Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat sommige voedingsmiddelen, waaronder vlees, sigaretten bevredigender maken. Anderen, waaronder kaas, fruit en groenten, laten sigaretten vreselijk smaken. Wissel dus je gebruikelijke steak of burger in voor een vegetarische pizza.  

  1. Verander je drankje

In dezelfde Amerikaanse studie als hierboven werd ook gekeken naar drankjes. Koolzuurhoudende dranken, alcohol, cola, thee en koffie zorgen ervoor dat sigaretten beter smaken. Dus als je weg bent, drink dan meer water en sap. Sommige mensen merken dat het simpelweg veranderen van hun drankje (bijvoorbeeld overschakelen van wijn op wodka en tomatensap) hun behoefte om naar een sigaret te grijpen, beïnvloedt.

  1. Identificeer wanneer je hunkert naar sigaretten

Een hunkering kan 5 minuten duren. Maak voordat je opgeeft een lijst met strategieën van 5 minuten. Je zou bijvoorbeeld het feest even kunnen verlaten, dansen of naar de bar gaan.

En denk hier eens over na: de combinatie van roken en drinken verhoogt je risico op mondkanker met 38 keer.

  1. Krijg wat ondersteuning bij het stoppen met roken

Als vrienden of familieleden ook willen stoppen met roken, stel hen dan voor om samen te stoppen met roken. 

Er is ook ondersteuning beschikbaar van jouw lokale stoppen met roken service. Wist je dat je tot 4 keer meer kans hebt om succesvol te stoppen met hun deskundige hulp en advies? 

  1. Kom in beweging

Een overzicht van wetenschappelijke studies heeft aangetoond dat lichaamsbeweging, zelfs een wandeling van 5 minuten of stretching, de hunkering vermindert en jouw hersenen kan helpen om chemicaliën tegen hunkering te produceren.

  1. Maak niet-rokende vrienden

Als je op een feestje bent, blijf dan bij de niet-rokers. “Als je naar de rokers kijkt, benijd ze dan niet”, zegt Louise, 52, een ex-roker. “Zie wat ze doen als een beetje vreemd – een kleine witte buis aansteken en rook inademen.”

  1. Houd je handen en mond bezig

Nicotinevervangende therapie (NRT) kan jouw kansen op succes verdubbelen. Naast pleisters zijn er tabletten, zuigtabletten, kauwgom en een neusspray. En als je graag een sigaret vasthoudt, zijn er draagbare producten zoals de inhalator of e-sigaretten .

  1. Maak een lijst met redenen om te stoppen

Blijf jezelf eraan herinneren waarom je de beslissing hebt genomen om op te geven. Maak een lijst van de redenen en lees deze wanneer je ondersteuning nodig heeft. 

Ex-roker Chris, 28, zegt: “Ik nam altijd een foto van mijn dochtertje met me als ik uitging. Als ik in de verleiding zou komen, zou ik daar naar kijken.”

Stop met roken: start vandaag nog! 

http://ikstopermee.nl
Bigoz.nl