Bigoz
Image default
Muziek

De effecten van muziek en atletische prestaties

 

De afgelopen twee weken waren de Olympische spelen. Alle topatleten verzameld, allen bezig met het leveren van hun beste prestaties. Een ding viel op. Vlak voor een run of deelname aan een olympisch onderdeel zag je alle sporters bijna hetzelfde doen. Met strakke gespannen kopjes zaten ze langs de kant. Koptelefoon op luisterend naar muziek. In opperste concentratie, om zich klaar te maken voor de inspanning die komen ging.

Vanwege de prevalentie in de sportwereld, is onderzoek uitgevoerd in om beter te begrijpen welk effect muziek heeft op atletische prestaties en wat biologische routes kunnen deze effecten werken. Het is logisch dat muziekde atletische prestaties  verbetert of anders zouden mensen het niet gebruiken als onderdeel van hun training en competitie routines. Maar wat zijn dan die uitwerkingen? We zetten er hieronder deze effecten uiteen.

Luisteren van muziek, van positieve invloed op psyche en prestaties

Psychologische voordelen verhogen de gevoelens van plezier en verbeteren het denken en gedragsprocessen. En psychofysische voordelen verminderen de perceptie van fysiekinspanning. Een deel van deze invloed is wel te verklaren. Bij het afspelen van muziek lichten namelijk alle gebieden in de hersenen op. Het is net als met zwemmen, alle onderdelen worden gebruikt. Waardoor alles op het mentale vermogen op scherp wordt gezet. Erg goed voor de denkprocessen tijdens de sportieve activiteiten.

Samenhang van tempo en prestaties

Uit onderzoek is gesuggereerd dat tempo een bepalende factor is in verband met fysiologische stimulatie Snelle muziek heeft de neiging de hartslag, bloeddruk en spierspanning te verhogen, dit maakt het dan ook logisch,dat aangezien de meeste hardlopers en wielrenners dit soort muziek gebruiken in aanloop naar een wedstrijd, omdat het zorgt voor  een verhoogde hartslag, bloeddruk en spierspanning wat naast de psyche ook een positieve invloed heeft op de fysieke inspanningen van de sporter.

Interessant is echter, dat een traag tempo werd geconstateerd bij de roeiers om hun prestaties te verbeteren.

Muziekstijlen en de invloed op je gezondheid

Onlangs is er een interessant artikel geschreven in Mens Health over de invloed van de diverse muziekstijlen op de gezondheid. Heb je last van pijn, dan kan je het beste rockmuziek draaien, Denk daarbij bijvoorbeeld aan We Will Rock You van Queen. De klankpatronen van dit genre vertragen je ademhaling en hartfrequentie, waardoor de doorbloeding van je spieren verbetert.

Zo worden ze losser en vermindert de pijn.Wil je bijvoorbeeld je spiermassa laten toenemen Zet dan Seven Nation Army van The White Stripes in je playlist. De gitaarakkoorden beïnvloeden de distributie van het gelukshormoon dopamine – je moeheid is op slag verdwenen waardoor je meteen aan de slag kunt met trainen. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden die in het artikel genoemd worden waar je zeker wat mee kan.

Maar hoe zit het dan met zelf spelen van muziek?

Het bespelen van instrumenten geeft ook een stimulans aan de gezondheid. Als je bijvoorbeeld gitaarles neemt is het naast dat het leuk is, ook nog eens goed voor je hersenen. Met name de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht wordt gestimuleerd door het bespelen van een instrument. Daarnaast is het ook goed voor de fijne motoriek en oog hand coördinatie. Verder heeft het ook een hele therapeutische werking. Je leert ook te multi-tasken, omdat je meerdere zaken tegelijk te moeten doenl Waardoor de twee hersenhelften moeten samenwerken. Tevens moeten de hersen ook melodieën onthouden en in samenwerking met het gehoor de juiste toonhoogte en tempo aansturen.

Bigoz.nl