Bigoz
Particuliere dienstverlening

Belangrijke verschillen tussen levensverzekeringen

Met levensverzekeringen verzeker je een bepaalt aspect van je leven. Mocht je komen te overlijden dan dekt een levensverzekering een deel van de kosten die dit overlijden met zich meebrengt. In algemene zin zorg je er met een levensverzekering dus voor dat je nabestaanden niet met onnodige en soms hoge kosten komen te zitten. Voordat je een levensverzekering afsluit is het wel goed om te weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende levensverzekeringen en de verzekeraars die deze polissen aanbieden.

Verschillende levensverzekeringen

Allereerst bestaan er een aantal belangrijke verschillen tussen levensverzekeringen. Dit is meer een overkoepelende term waar bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering onder vallen.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten doe je om het inkomen voor je nabestaanden veilig te stellen bij onverwacht overlijden. Je sluit deze verzekering af voor een vaste looptijd van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar en voor een vast bedrag, bijvoorbeeld €200.000. Kom je binnen de looptijd te overlijden dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Het is ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek te koppelen. Zo wordt de restschuld op een koopwoning als eerste afbetaalt.

Een uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten voor de begrafenis of de crematie dekt. Het verzekerde bedrag is aanzienlijk lager aangezien een uitvaart meestal tussen de €5000,- en de €20.000,- kost. Een overlijdensrisicoverzekering kost daarom over het algemeen meer dan een uitvaartverzekering. Voor deze verzekering betaal je in principe tot aan je dood premie en deze verzekering keert gegarandeerd uit. Voor een overlijdensrisicoverzekering geldt dit alleen wanneer je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt.

In beide gevallen is het meestal mogelijk om de levensverzekering af te kopen. Dat betekent simpelweg dat je stopt met het betalen van premie en dat je verzekering komt te vervallen.

Verschillen tussen aanbieders

Verzekeraars kunnen er andere voorwaarden op nahouden waaronder je een levensverzekering kunt afsluiten. De voorwaarden bij een overlijdensrisicoverzekering zijn overigens een stuk strenger omdat het hier om een veelvoud van het bedrag gaat dat je verzekert bij een uitvaartverzekering. Zo worden er eisen gesteld aan je medische gezondheid, levensstijl en financiële situatie. Lees de voorwaarden dan ook goed door en vergelijke verschillende aanbieders met elkaar voordat je een keuze maakt.

Bigoz.nl