Bigoz
Image default
Bedrijven

De verschillende soorten vrachtwagens

Een vrachtwagen op de snelweg en een kiepwagen op de bouwplaats, verschillen van elkaar qua hoe ze gebruikt worden en hoe ze eruit zien. Maar toch behoren ze allebei tot dezelfde collectieterm: vrachtwagens. Hieronder leest u meer over wat de uiterlijke verschillen zijn en hoe dit effect heeft op de functie van vrachtwagens, en hoe u ze professioneel kunt rijden met een code95 kwalificatie.

Vrachtwagens voor distributie

Deze soort vrachtwagens zijn waarschijnlijk het meest bekend, aangezien je deze overal ziet op de snelweg. Ze worden gebruikt om goederen te transporteren in een grote gesloten laadbak. Deze laadbak kan ook open zijn aan de bovenkant, waardoor het makkelijker is om de waren uit de bak te halen. Op de weg wordt de bovenkant dan meestal bedekt met een zeil. Ook binnen de categorie distributievrachtwagens kan je een onderscheid maken tussen een frontstuurcabine of een torpedofront. Bij een frontstuurcabine zit de bestuurder boven, naast of voor de motor, zodat de vrachtwagen een platte voorkant heeft. In vroegere jaren werd de motor echter voor de bestuurder geplaatst, waardoor vrachtwagens een grote uitstekende voorkant hadden.

Tankvrachtwagens

Als je gevaarlijke stoffen vervoert, dan heb je een iets veiligere optie nodig dan een simpele laadbak. Vooral bij vloeistoffen en gassen, zoals olie of brandstof, is het belangrijk dat er niks uitlekt. Daarom worden deze stoffen in een tank gepompt die achter op de vrachtwagen staat. Hierbij is het ook essentieel dat de tank niet te warm kan worden, zodat de vloeistof of gas zich niet uit zal zetten.

Kiepvrachtwagens

In de constructie, vind je ook vele verschillende vrachtwagens. Zo heb je een vrachtwagen om zand, grind, puin of afval te vervoeren. In tegenstelling tot een distributievrachtwagen, is de laadbak bij een kiepvrachtwagen wel open aan de bovenkant. Op deze manier kan de laadbak achterover worden gekiept, waardoor de inhoud kan worden gelost.

Naast rijbewijs ook code95

Voor ieder van deze soorten vrachtwagens heb je een speciaal rijbewijs nodig om deze te rijden. Dit zal het C, C1, CE of C1E rijbewijs zijn (afhankelijk van het gewicht van de vrachtwagen dat je wilt rijden). Daarnaast is het ook noodzakelijk dat je de code 95 kwalificatie behaalt. Deze bewijst dat je bekwaam bent om professioneel vrachtwagens te rijden.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/
Bigoz.nl