Bigoz
Image default
Bedrijven

Hoe werken distributiecentra?

Er wordt tegenwoordig steeds meer en steeds vaker gebruik gemaakt van online shopping. Klanten verwachten de beste service, snelle levertijden en verwachten het product de hele weg naar hun huis te kunnen volgen. Om aan al deze eisen te voldoen, is elk bedrijf meer afhankelijk van een distributiecentrum. Distributiecentra zijn plekken waar bedrijven veel van hun logistiek concentreren. Er komen daar goederen binnen, die goederen worden verwerkt en opgeslagen en andere producten worden weer verstuurd. Er zijn op elk moment veel verschillende processen bezig in distributiecentra. Orderpicking is bijvoorbeeld het regelen van opslag, verwerking en het verzendklaar maken van bestellingen.

 

Distributiecentra kunnen over het algemeen verdeeld worden in twee categorieën. Branchegerichte distributiecentra en bijvoorbeeld distributiecentra voor multinationals. Branchegerichte distributiecentra slaan alleen de producten van één bedrijf op en verzenden alleen de producten van één bedrijf, bijvoorbeeld branchegerichte distributiecentra van supermarkten. Distributiecentra van multinationals ontvangen dan voornamelijk producten uit het buitenland en verzenden de producten door het hele land waarin het distributiecentrum staat. 

 

Verder zijn er nog inlandterminals. Dit zijn distributiecentra die dienen als middelpunt voor twee verschillende manieren van transport. Dit kan zijn van containerschepen naar vliegtuigen, vliegtuigen naar vrachtwagens etc. Daarom zijn inlandterminals vooral te vinden rondom vliegtuigen en havens.

 

Tegenwoordig zijn er nieuwe manieren bedacht om gebruik te maken van distributiecentra. Crossdocking is een proces waarbij de inkomende producten niet meer verwerkt en opgeslagen hoeven te worden en meteen mee kunnen met de uitgaande producten. Dit proces zorgt ervoor dat het bedrijf waarvan de producten zijn veel minder geld kwijt zijn aan opslag, arbeid en transportkosten. Daarnaast is het product ook sneller bij de klant. Crossdocking is dus een proces dat ervoor zorgt dat zowel de klant als de verkoper profiteren. Het enige nadeel aan crossdocking is dat niet elk distributiecentrum geschikt is om aan crossdocking te doen. Niet elk distributiecentrum kan er namelijk voor zorgen dat de inkomende producten meteen vervoerd kunnen worden met de uitgaande producten. 

 

https://www.vpd.eu/
Bigoz.nl