Bigoz
Image default
Energie

Voor welk type zonnepaneel ga jij?

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van zonnepanelen, zal je erachter komen dat er twee soorten zonnepanelen zijn: monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Beide type zonnepanelen hebben hun eigen voordelen. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over deze twee soorten zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen herken je aan de donkere kleur. De panelen zijn donker blauw tot zelfs zwart van kleur. Daarnaast zijn de panelen helemaal egaal. Dit komt doordat het paneel uit hele zonne-kristallen bestaat, vandaar ook de naam monokristallijn zonnepanelen.

Zonnepanelen bestaan namelijk uit zonnecellen, die ontstaan door silicium te smelten. Silicium wordt gewonnen uit zand. Als dit silicium is gesmolten, wordt het langzaam afgekoeld, waardoor er kristallen ontstaan. Bij monokristallijn zonnepanelen wordt het silicium heel langzaam afgekoeld, waardoor het silicium genoeg tijd heeft om hele kristallen te vormen. Doordat dit proces langzaam gaat, is er meer tijd nodig om de zonnepanelen te maken. Hierdoor zijn de zonnepanelen wat duurder dan polykristallijn zonnepanelen. Hier staat echter tegenover dat de zonnepanelen meer opleveren en dat je je investering sneller hebt terugverdient.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn het goedkopere type zonnepaneel. Dit paneel is blauw van kleur en is gevlekt. Dit komt doordat er geen sprake is van hele kristallen (poly). Het gesmolten silicium wordt versneld afgekoeld, waardoor er meerdere kristallen ontstaan. De polykristallijn zonnepanelen zijn hierdoor dus makkelijker en sneller te fabriceren dan monokristallijn zonnepanelen. Dit heeft als voordeel dat de zonnepanelen goedkoper zijn. Het nadeel is echter dat de zonnepanelen minder energie opleveren.

Als je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen moet je jezelf dus de vraag stellen of je liever een goedkopere installatie hebt, waarbij het langer duurt voordat je het hebt terug verdient óf dat je duurdere zonnepanelen koopt, die je sneller hebt terugverdient. Maar bedenk: welke keuze je ook maakt, zonnepanelen zijn altijd een goede keus!

Bigoz.nl