Als je een lening simulatie aan het uitvoeren bent, dan heb je vaak de keuze om het aantal maanden van afbetaling te kiezen. Met een schuifbalk kan je van weinig tot veel maanden gaan. Zeer handig dat je het zo kan instellen, maar wat is nu de beste keuze. Je weet waarschijnlijk wel dat bij weinig maanden de afbetaling hoger ligt. Bij veel maanden ligt het maandelijks af te betalen bedrag lager, maar dan betaal je ook meer kosten. Wat doe je dan het best als je wil geld lenen?
Wat je dan het best kan doen hangt wat af van de situatie. Heb je een lening genomen om bijvoorbeeld een auto af te betalen, maar je hebt wel nog voldoende eigen middelen. Kies dan een korte betaaltermijn, dan blijven de kosten het laagst en ben je er ook snel vanaf. Een lening aangaan is zelfs interessant als je zelf voldoende geld hebt staan op je bankrekening. Het spaargeld kan je gewoon laten staan en intussen betaal je de auto af met maandelijkse schuiven. Soms zijn de kosten het vernoemen niet waard.
Het andere scenario is dat je wel een lening kan aangaan, maar helemaal geen eigen middelen hebt. Dan heb je vaak geen andere keuze om de lening zo lang mogelijk te laten lopen, omdat dan het maandelijks bedrag laag is. Laag genoeg om nog te kunnen afbetalen. Want in sommige gevallen moeten mensen de eindjes aan mekaar knopen. Nadeel is hier dat je dan lang aan het afbetalen bent voor die ene lening, maar wat als je voor een andere uitgave een lening wil aangaan. De bank kan dan weigeren, omdat je al een lening hebt lopen en te weinig middelen blijkt te hebben om een nieuwe aan te gaan. Denk dus twee keer na bij het geld lenen.
|
http://www.kredietje.be/ |
Een lange of korte betaaltermijn
