Bigoz
Image default
Woning en Tuin

Geschiedenis van zonne-energie: wie heeft zonnepanelen uitgevonden?

Als we denken aan zonne-energie in de 21e eeuw, denken we aan slimme systemen die onze huizen van stroom voorzien met het licht van de zon en zonnepanelen. Hoewel de technologie van zonnepanelen relatief nieuw is, daterend van ongeveer 50 jaar, begon het gebruik van zonne-energie om in het levensonderhoud te voorzien in feite een aantal eeuwen geleden.

Onze geschiedenis met de zon heeft een verregaande en fascinerende geschiedenis, gedocumenteerd vanaf de 7e eeuw voor Christus! Samenlevingen hebben door de tijd heen de energie van de zon op intelligente manieren gebruikt om hun leven te vergemakkelijken. Van de ontdekking van vuur tot de enorme commercialisering van zonne-energie en huishoudelijk gebruik in de wereld van vandaag.

De zonne-energie waarvan we weten dat we ze graag zien als een hernieuwbare vorm van energie, heeft een aantal van de grootste veranderingen in hoe we nu leven. Hieronder zullen we de doorbraken op het gebied van zonne-energie van de 16e eeuw tot nu samenvatten.

Het vroege gebruik van de zon was gericht op het benutten van de energie van de zon voor gebruik als warmtebron. De gebouwen dateren uit de oud-Egyptische beschavingen en werden zo ontworpen dat de lichtinval en de warmte maximaal waren.

Vanaf de 3e eeuw voor Christus gebruikten de oude Grieken en Romeinen zonlicht om fakkels te maken. Vooral handig voor heilige en religieuze ceremonies.

De 16e-17e eeuw: ontwikkeling van de eerste zonnecel

 • In de 16e eeuw werd de eerste zonnecel ontworpen door de Zwitserse wetenschapper Horace-Benedict de Saussure in 1767.

 • Tweeënzeventig jaar later werd verdere innovatie en vooruitgang geboekt in de evolutie van zonne-energie. Op 19-jarige leeftijd ontdekte de Franse wetenschapper Edmond Becqurel het fotovoltaïsch effect: spanning en elektrische stroom in materialen kunnen worden gegenereerd bij blootstelling aan licht.

 • Tegen 1870 werd een nieuwe mijlpaal bereikt waarbij de ontdekking dat licht zou kunnen worden omgezet in elektriciteit zonder dat warmte wordt gemaakt.

 • In de jaren 1890 werd de eerste commerciële zonnewarmtepomp gepatenteerd.

 • Tegen het einde van de 17e eeuw creëerde de Amerikaanse uitvinder Charles Fritz de eerste werkende selenium-zonnecel (in het huidige tijdperk wordt silicium gebruikt in cellen voor zonnepanelen).

Tot nu toe hadden de bijdragen en experimentele ontdekkingen van verschillende uitvinders en wetenschappers geleid tot de creatie van het moderne fotovoltaïsche (PV) zonnepaneel.

 • 1917 Einstein gaf een theoretische basis voor fotovoltaïsche energie door het idee te introduceren dat lichten als pakketjes elektromagnetische kracht dragen.

 • Tegen 1954 ontwikkelden wetenschappers van Bell Laboratories de eerste praktische fotovoltaïsche cel.

 • Te midden van de jaren vijftig werd het eerste telefoongesprek op zonne-energie gevoerd. Ter illustratie van de verdere ontwikkeling en betrouwbaarheid van zonne-energie die wordt erkend.

 • Een jaar later, in 1956, werd de eerste radio op zonne-energie geïntroduceerd door General Electric. De radio kon dag en nacht functioneren.

 • Slechts een paar jaar later experimenteerden de VS met de toepassing van PV-zonnecellen op satellieten in een baan om de aarde. Sindsdien en tot op de dag van vandaag is zonne-energie de geaccepteerde energiebron voor toepassingen in de ruimte!

 • Tegen 1958 werd een ruimtevaartuig genaamd Vanguard I de eerste die werd aangedreven door zonnepanelen.

 • In Londen 1960 werd de eerste zonneauto geïntroduceerd, met een zonnepaneeldak en een 72 volt batterij.

 • In 1982 werd het eerste grootschalige zonnepark gebouwd nabij Hesperia, Californië.

 • De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gingen door in de jaren negentig en opkomende wereldeconomieën begonnen in deze periode hun aandeel in hernieuwbare energiebronnen (vooral wind- en zonne-PV) te vergroten.

Vanaf de jaren 2000 begon zonne-energie begint voor iedereen toegankelijk te worden. De sector van de hernieuwbare energie is booming en in het volgende decennium zien we baanbrekende vooruitgang en de uitbreiding van respectievelijk zonne-PV-technologie en hun installaties. Het is van belang dat deze installaties goed onderhouden worden, dit is mogelijk bij Zonnepanelen Vogelvrij.

 • Verplichte doelstellingen voor hernieuwbare energie zijn nu in de hele EU vastgesteld.

 • We zien de ontwikkeling van een concurrerende interne energiemarkt, waarbij hernieuwbare energiebronnen een belangrijke rol spelen.

 • Van de jaren 2000 tot de jaren 2010 werd er meer capaciteit toegevoegd aan de sector hernieuwbare energie dan enige andere (en deze trend zet zich voort!).

 • In 2012 verklaarde de European Photovoltaic Industry Association dat ‘de zonne-PV-industrie heeft wereldwijd meer dan 30 gigawatt geïnstalleerd, wat leidde tot een cumulatieve wereldwijde installatie van meer dan 100 gigawatt.’

 • Zonnepanelen worden efficiënter, handiger en gemakkelijker toegankelijk voor eigenaren van huizen en bedrijven. In 2018 waren er meer dan 1 miljoen zonne-PV-installaties.

 • In 2018 wekte het Nederland 3,9% van zijn totale elektriciteit op met behulp van zonne-energie.

 • In 2019 zag de eerste offshore drijvende zonnepark wordt geïnstalleerd in de Nederlandse Noordzee.

 • In 2020 was het goedkoper om een nieuwe zonnecentrale te bouwen dan om een bestaande kolencentrale te blijven exploiteren. Toont precies de omvang van onze afhankelijkheid van zonne-energie.

 • En tot slot, 2021 en In 2022 zal naar verwachting 90% van de nieuwe stroomcapaciteit wereldwijd worden uitgebreid door hernieuwbare energie.

Vandaag de dag blijven we de uitbreiding en het gebruik van apparaten, infrastructuur en transport op zonne-energie zien. Investeringen in zonneparken en -boerderijen (zowel de kleine als de mega) blijven over de hele wereld plaatsvinden. 

De historische vooruitgang en de huidige positie van zonne-energie plaatsen de kracht van deze hernieuwbare hulpbron in een veelbelovende positie. Wat betreft de zonne-toekomst van het Nederland, ziet het er bijzonder rooskleurig uit, aangezien het zijn zonnecapaciteit tegen 2030 zal verdubbelen!

 

https://zonnepanelenvogelvrij.be/
Bigoz.nl