Bigoz
Image default
Aanbiedingen

Daglichtlampen vergelijken: welke bulb past bij jou?

Bent u aan het winkelen voor gloeilampen, maar weet u niet zeker of u zacht wit of daglicht moet kopen?

Te veel fel licht kan een kamer doen aanvoelen als een wetenschappelijk laboratorium. En te weinig licht kan een kamer klein en somber doen aanvoelen.

Om de juiste sfeer te creëren, moet u voor elke kamer het juiste type lampen gebruiken.

 

Daglichtlampen vergelijken? Kijk eens op Slaapwijsheid!

Gloeilampen en LED-lampen

Gloeilampen werken door het verwarmen van een gloeidraad die licht uitzendt. Als gevolg daarvan voelen de gloeilampen warm aan.

Ledlampen geven licht wanneer stroom door microchips loopt en een reeks kleine lichtbronnen activeert. Ze zijn merkbaar koeler dan gloeilampen dankzij het ingebouwde warmtebeheer.

Bovendien zijn LED-lampen energiezuiniger en gaan ze langer mee dan gloeilampen.

 

Labels van gloeilampen begrijpen

Of u nu in het gangpad van een woonwinkel staat of online aan het winkelen bent, u hebt misschien het gevoel dat u een gids nodig hebt om alle terminologie te begrijpen. Hopelijk helpt deze uitsplitsing van verlichtingstermen u daarbij.

Op gloeilampetiketten ziet u waarschijnlijk verwijzingen naar lumen, watt, en kleurtemperatuur of lichtuitstraling. Hieronder worden ze kort uitgelegd.

 

Lumen

 

Lumen is de maateenheid voor het zichtbare licht dat door de lamp wordt uitgestraald. Met andere woorden, de helderheid van de lamp. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller het licht, ongeacht of het een conventionele gloeilamp of een lichtemitterende diode (LED) is.

 

Watts

Watts geeft aan hoeveel energie een gloeilamp verbruikt.

Twee populaire gloeilampkeuzes zijn gloeilampen en LED’s.

 

Kleurtemperatuur/lichtverschijning

Bij temperatuur denkt u misschien aan warm of koud, maar bij licht heeft kleurtemperatuur te maken met het uiterlijk van de gloed.

De kleurtemperatuur van een gloeilamp, ook wel lichtverschijning genoemd, verwijst naar de plaats op de schaal van Kelvin waar de lamp zich bevindt in termen van warmte of koelte.

Als u de etiketten op gloeilampverpakkingen leest, ziet u woorden als warm, koel, daglicht, of zacht. Deze omschrijvingen verwijzen naar de Kelvin-schaal en het soort licht dat elke lamp uitstraalt.

In het algemeen geldt: hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe witter het licht. Lampen variëren vaak van 1900K tot 7500K. De laagste waarde geeft een meer geel/oranje gloed, terwijl de hoogste waarde van het spectrum wit licht is met blauwe tinten.

 

Zacht wit vs. daglicht

 

Wat zijn zacht wit lampen?

Een zacht wit lampje valt tussen 2700K en 3000K op de schaal van Kelvin. Het wordt beschouwd als een warmere kleurtemperatuur vanwege de oranje gloed die het afgeeft en vanwege de manier waarop het licht reageert met warme kleuren in een kamer, zoals rood, oranje en bruin.

 

 

Zacht wit lampen label

Een zacht witte lamp is geschikt voor elke plaats waar u sfeerverlichting wilt, inclusief gebieden waar u samenkomt, zoals een keukenhoek of woonkamer, of de plaatsen waar u rust. Deze lampen geven een warme gezellige gloed die kalmte uitstraalt, maar het is geen ideale keuze voor het voltooien van een gedetailleerde taak of het lezen van kleine lettertjes.

 

Wat zijn daglichtlampen?

Op de schaal van Kelvin varieert een daglichtlamp van 5000K tot 6500K. De gloed die de lamp afgeeft, lijkt op daglicht, dat een witte tint heeft met blauwe tinten. Zuiver zonlicht is ongeveer 5000K om u een idee te geven van hoe de kleurtemperatuur in uw ruimte zal reageren.

 

Lamp met daglicht

Net als bij een zachte witte lamp varieert de kleur van een daglichtlamp. Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe meer wit het licht zal zijn.

 

 

Daglichtlampen label

Een daglichtlamp geeft een uitstekend contrast tussen kleuren, terwijl een zachte witte lamp helpt kleuren in een kamer te mengen.

Daglichtlampen zijn geschikt voor ruimtes waar u ingewikkelde details moet kunnen zien, zoals een studeerkamer, keukeneiland, make-upspiegel of badkamer. Ze zouden niet goed werken in een hangplek.

 

Voor meer vergelijkingen van slaapproducten, ga naar de Slaapwijsheid site.

 

 

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/daglichtlamp/
Bigoz.nl